Básně
Cestopisy, průvodce
Citáty
Dětské knihy
Eseje a úvahy
Fantasy
Historické romány, novely, povídky
Hobby
Hudební
Knihy pro dívky
Knihy pro ženy
Krimi
Kuchařky
Literatura faktu
Myslivost a příroda
Osobnosti
Ostatní
Regionální
Snáře, proroctví
Učebnice
Vesnické romány
Vtipy a humorné publikace
Osudy hradu Špilberku – V současné době rozebráno.
Luboš Y. Koláček

Popis:Kniha Luboše Koláčka se zabývá nejstaršími historickými i legendárními dějinami Brna, ale také staršími brněnskými opevněními a fakty i pověstmi, týkajícími se jejich existence. Především však líčí stavební vývoj známého brněnského hradu Špilberku od jeho založení, patrně někdy před polovinou 13. století, až do současnosti. Využívá i nálezy ze stavebního průzkumu hradu, které byly doposud známé především v odborných kruzích.




Popis jednotlivých historických období je zpestřen historickými událostmi. Občas se autor pouští podrobněji do některých významných období českých dějin.




Nechybí ani životní příběhy slavných vězňů z doby, kdy se stal Špilberk z významné obranné pevnosti města Brna postrachem všech nepřátel Habsburské říše, zvaným „vězení národů“. Špilberské kobky a kasematy postupně poznávají těžcí zločinci i političtí vězni. Byli zde například saský tajný sekretář Bedřich Vilém Menzel, Ahmet Paša Bonneval, italští karbonáři, polští revolucionáři, nepohodlné osoby a odbojáři z druhé světové války aj. Nechybí ani osudy těch nejlegendárnějších, Václava Babinského a barona Františka Trencka. Pozornost je samozřejmě věnována i nynějším špilberským expozicím.




Cena:345,- Kč
Koupit:
ks


« Zpět na výpis z kategorie «