Básně
Cestopisy, průvodce
Citáty
Dětské knihy
Eseje a úvahy
Fantasy
Historické romány, novely, povídky
Hobby
Hudební
Knihy pro dívky
Knihy pro ženy
Krimi
Kuchařky
Literatura faktu
Myslivost a příroda
Osobnosti
Ostatní
Regionální
Snáře, proroctví
Učebnice
Vesnické romány
Vtipy a humorné publikace
Střela proti růži
Jiří Stibral

Popis:Román Střela proti růži líčí husitskou dobu z pohledu zemana Jana Smila z Křemže, potomka jedné ze zchudlých větví rodu Bavorů ze Strakonic. V literatuře bývá husitství často líčeno v krajních polohách, buď jako barbarství ničitelů klášterů nebo naopak bývá nekriticky oslavováno. Autor se snaží vycházet z pravděpodobného pohledu svého hrdiny. Ten už tím, že si vzal za ženu katoličku Annu z Rožmitálu, jistě patřil k umírněným husitům. Život Jana Smila z Křemže máme zachycen, včetně slyšení u římského krále Zikmunda, v řadě listin a dopisů. Víme proto, že ho musel Oldřich z Rožmberka propustit ze zajetí. Další vztahy mezi Oldřichem a Smilem byly řešeny řadou válek a potyček, které vyvrcholily nadiktováním míru Rožmberkovi v roce 1429 na nádvoří krumlovského hradu.

Smilovi se podařilo získat hrad Hus i zástavu města Prachatic spolu s řadou vesnic opuštěného kláštera Zlatá koruna. Přesto to nestačilo proti moci a majetku Oldřicha z Rožmberka. Tomu se v bezvládí po smrti císaře Zikmunda podařilo vylákat Jana Smila k jednání na Krumlov

a tam ho pod záminkou falšování listin věznit sedm let. K jeho osvobození nepomohla ani válka měst Tábora, Písku a Vodňan s Rožmberkem, trvající dva roky. Přes to, že Smilova manželka za jeho svobodu vyměnila všechny listiny na získané statky, byl pomocí sedmi padělaných listin obviněn z falšování a dále vězněn. Nakonec, před zvolením Jiřího z Poděbrad za krále, byl i popraven.

Smilovi synové Přibík a Jiřík se domohli odškodnění až od husitského krále Jiřího. Ten donutil Oldřicha z Rožmberka zaplatit vdově po Janu Smilovi z Křemže odškodné 15 000 kop českých grošů. Život jejímu manželovi však již vrátit nemohl.

Formát po ořezu: 145 x 205

Počet stran: 472

Vázaná s přebalem

ISBN 80-7268-266-0



Cena:349,- Kč
Koupit:
ks


« Zpět na výpis z kategorie «